top of page
PUBLIK_edited.jpg

Lojalitetssystem del 1: Hur ni jobbar med lojalitetssystem?


Vi alla har SETT, HÖRT eller ANVÄNDER det idag!Lojalitetssystem är något som har funnits i många år och är något som många vet hur dem fungerar. Du får ett platskort eller registrerar dig med körkortet. Sedan vid varje köp du genomför samlar du en poäng som du sedan kan byta ut mot rabatter eller så får kuponger hemskickade till din adress. Några mycket vanliga exemplar våra matvarubutiker ICA, COOP, Willys etc.Men varför ska man använda ett lojalitetssystem


Enkelt, det handlar om att bygga RELATIONER!!


Om jag ställer dig frågan, varför handlar du där du handlar? är det priserna, bemötandet i butiken eller företagets värderingar? Oavsett vad det är spelar relationen till varumärket, produkten, prissättningen en stor roll för dig, även om du inte tänker på det. (Vi kommer släppa ett inlägg där vi pratar mer om varumärket och dess betydelse)


Relation mellan kund och varumärke skapas inte bara genom ETT trevligt bemötande, utan det skapas av en genomsyrlig strategi (kommunikation, beteende etc) som leder till en kännedom om ditt varumärke. I företagsvärlden innebär det att skapa möjligheten för en återkommande kommunikation som bidrar till återkommande kunder.


Men den viktigaste innebörden med ett lojalitetssytem är att du som företag eller klubb kan samla in data om dina kunder. Lojalitetssystemet möjliggör er att se hur ofta en person deltar i en aktivitet, om den utnyttjar rabatter, hur engagerad personen är inom er klubb m.m. Detta VILL ni veta för att ta relationen till en ny nivå. Ni vill veta detta för att skapa en PERSONLIG kommunikation och relation till den individen. Tänk er att ni får ett meddelande:


Alt 1: Hej, Glöm inte bort att det är match imorgon! Säkra din biljett idag


Alt 2: Hej Tobias, Imorgon är det hemmamatch och eftersom du har varit en sådan fenomenal supporter som samlat in över 2200 SEK till klubben vill vi bjuda in dig på exklusivt försnack innan matchen. Vi bjuder självklart även på matchbiljetter till dig och en kompis 😁


Visst är Alt 2 lite mer personligt?! Lojalitetssystemet har i detta fall exempelvis data kring hur många matcher jag har varit på eller hur många aktiviteter som jag deltagit i. Via systemet kan man sedan skicka ut personligt meddelande till personen.


Hur kan sportklubbar applicera ett lojalitetssystem


Zlingits lojalitetssystem möjliggör sportklubbar att enkelt skapa en mer engagerad och lojal kundbas.

Genom att bidra med en ökad kontaktyta före, under och efter varje match med hjälp av digitala tävlingar, nyhetsuppdateringar, rabatter, unika erbjudanden och mycket mer kan vi höja publikupplevelsen och förbättra relationen.


Men hur fungerar det?

Systemet känner av personens engagemang i systemet. Den ihopsamlade poängen karaktäriseras i en summa pengar som personen samlat in till klubben. På detta sätt skapar vi ytterligare incitament kring varför man ska engagera sig i systemet eftersom individen via sitt engagemang även blir en sponsor till klubben.


Viktigt är att man inte glömmer att huvudsaken med lojalitetssystemet är att visa uppskattning till sin kund genom någon sorts belöning. Vilket ni kan göra genom rabatter, kuponger, erbjudanden, inbjudningar från er och era kommersiella partners.Använd olika nivåer


Använd olika lojalitetsnivåer för att karaktärisera en persons engagemang. Använd inte Guld, Silver, Brons, eller nivå 1, 2, 3. Använd roliga rubriker som har en tydlig förankring till eran klubb. Ge sedan unika erbjudanden till varje nivå. På så sätt kan nivåerna bli ett ytterligare incitament som pushar personer att öka sitt engagemang.


Använd dessa nivåer för att utse veckans, månadens eller årets supporter och dela på era sociala medier. det kan bli ett nytt och roligt sätt att involvera era supporters mer i er kommunikationSumma summarumFördelarna med lojalitetssystem innebär:

 1. Bättre relationer med dina fans/medlemmar

 2. Fler referenser som talar gott om din organisation eller klubb

 3. Hållbart och kostnadseffektivt, i stället för att lägga budget och tid på att hitta nya betalande fans, ges här en möjlighet att kommunicera med de som redan finns.

 4. Dina fans/medlemmar är mer benägna att köpa mer och fler produkter


8 steg för en lyckad implementering av ett lojalitetssytem

 1. Hitta på ett charmigt namn på ert lojalitetssytem

 2. Skapa och kommunicera en djupare mening och fördelen med systemet

 3. Skapa poäng och nivåer som låter mer äventyrliga och underhållande

 4. Belöna fans/medlemmars agerande i koppling till köp och engagemang i systemet

 5. Erbjud mer än bara vanliga rabatter

 6. Skapa olika nivåer för att engagera er publik och ge unika erbjudanden till dessa nivåer

 7. Skapa olika uppdrag och tävlingar för att tjäna mer poäng

 8. Lyft upp era mest engagerande publik i era social medier och nyhetsutskick


Comments


bottom of page