top of page
PUBLIK_edited.jpg

Lojalitetssytem del 2: Förankra kulturen med namnet, nivåerna och kommunikationen


Om du har läst Del 1 i vår lojalitetssystem fick du förhoppningsvis med dig insikterna att huvudnycklarna till ett lojalitetssystem är att

1. Skapa starkare relationer med publiken

2. Döp lojalitetssystemet, använd roliga nivåer och poäng

3. Använd belöningar


I detta inlägg kommer vi visa några exempel på klubbar som implementerat lojalitetssystem och hur de har förankrat det med klubben.
En av de första klubbarna som implementerade lojalitetssystem var Seattle Sounders FC som är ett fotbollslag från den amerikanska fotbollsligan MLS. De gav det även ett unikt namn, MatchPass, som vi tog upp som en viktig aspekt i Del 1. Se videon nedan för att få en känsla på hur det fungerarTanken var inledningsvis att byta ut den fysiska matchbiljetten mot en digital, vilket därefter har utvecklats till en integrerad app för deras lojalitetsprogram. Fans kan helt enkelt få belöningar av olika slag, vilket uppmuntrar fansen att vara aktiva med sin fotbollsklubb. Imponerande nog har MatchPass resulterat i följande som Bas Schnater skriver:


”The MatchPass resulted in higher food & beverage spendings, a smaller carbon footprint and lower postage costs"Använd olika nivåer - Sydney RoostersHär har vi ett lag som verkligen har applicerat metodiekn kring att använda olika lojalitetsnivåer. Syftet med detta är att respektera sina medlemmar och belysa hur viktiga dem är. Sydney Roosters fokuserar på hur stort värde publikens engagemang är för klubben. Varje medlem kommer att delas in i olika nivåer baserat på det antal år i följd som de varit medlemmar i klubben. Om du inte förnyar ditt medlemskap under en viss säsong, återställs nivån och medlemslängden till ”första års medlem”. Alltså, ju längre du stannar kvar som betalande medlem, desto högre nivå i lojalitetsprogrammet och bättre medlemsförmåner.


Förankra kulturen med namnet, nivåerna och kommunikationen


Legia Warzawa, en fotbollsklubb i högsta serien i Polen. De har en historia inom militären och har applicerat denna kultur till deras lojalitetsprogram som heter Legiony. Deras mål med programmet är att öka publiken till varje match. För varje match som du går på, desto mer poäng får du. Men du kan även samla poäng via köp hos klubben eller via köp hos klubbens partners. För varje ny nivå du kan uppnå så går du upp i rang enligt militärens hierarki. Från början är du Menig och högsta rang är Överste. I slutändan får fansen erbjudanden och belöningar som inte kan köpas för pengar, som till exempel att vara med på en träning eller träffa tränaren.Målet är att lojalitetssystemet blir en helhet i klubben och att ni kan skapa samhörighet bland fans, supportrar, medlemmar och publiken. Därför är det viktigt att ni förankrar kommunikationen i något som är personligt till klubbens historia, spelare, plats eller något annat för att skapa en samhörighet som är självklar. Återigen lyfter jag upp vikten av relationen och varumärket i processen.


I del 3 kommer vi prata mer om hur man använder olika typer av belöningar för att skapa personlig kommunikation till sin publik för att stärka relationen ytterligareKommentare


bottom of page